+36 30 996 6303; +36 30 269 9782 info@leminasecret.hu

 

Gyertakezelési tippek és biztonság

 

Kérjük, a gyertyahasználat során vedd figyelembe a lenti javaslatokat, hogy minél tovább élvezhesd azokat.

GYERTYAKEZELÉSI TIPPEK

A gyertyákat sok esetben NEM rendeltetésszerűen használjuk, azonban ha betartunk néhány apróbb gyertyakezelési „szabályt” lehetőségünk van, hogy hosszabb tartó élményt biztosítsunk.

A következőkben mutatunk néhány hasznos és fontos égetési tippet, amit érdemes alkalmaznod, hogyha minél tovább szeretnéd élvezni a LeminaSecret gyertyáit:

A viaszgyűrűk kialakulásának megelőzése

Minden gyertya esetében kulcsfontosságú az első égetés. Az első égetés alkalmával érdemes a gyertyádat addig égetni, amíg az teljes átmérőjében fel nem olvad. Hogy miért? Mert ha nem égeted megfelelő ideig (ez a LeminaSecret esetében kb. 2-3 óra), akkor ún. „viaszgyűrű” fog létrejönni, amely a további alkalmakkor tovább fog mélyülni (ún. gyertya alagút fog kialakulni) és megrövidül a gyertya élettartama.

TIPP! Hajszárító segítségével utólag van lehetőséged korrigálni a „viaszgyűrűt”! Melegítsd fel körbe a gyertyaüveg falát és tedd ezt mindaddig, amíg az üveggyertya viasza teljes átmérőjében fel nem olvad. Ezáltal hosszabb élettartam érhető el és elkerülheted a viaszgyűrűket!

Gyertya koronával a tisztább égésért!

A gyertya koronák kiváló gyertya kiegészítő eszközök, amelyek segítenek a tiszta és egyenletes égés, valamint a gyertya alagutak kialakulásának megelőzésének elérésében.

A gyertya koronák amellett, hogy kiegyensúlyozottabbá teszik a lángot és segítenek az egyenletes viaszmedence kialakulásában, hozzájárulnak ahhoz, hogy a láng melegét az üveggyertyán belül tartsák, így az nem engedi elszökni a keletkezett hőt. Mindez tiszta, egyenletes égést biztosít, amellyel tökéletes viaszmedence alakítható ki. A megfelelően karbantartott kanóccal együtt pedig megelőzhető a túlzott kormolás és biztosítható az optimális illateloszlás. Apropó kanóc…

Törekedj mindig az ideális kanócméretre!

Javasoljuk, hogy minden 4 óránál hosszabb égetési idő után vágd vissza a kanócot. A tökéletesen égető kanóc mérete 0,3 mm. A kanócvágáshoz használhatsz kanócvágó (link) eszközt vagy ollót. Fontos! Várd meg, amíg a gyertya visszahűl szoba-hőmérsékletűre és csak az ismételt meggyújtás előtt vágd vissza a kanócot az ideális hosszra.

A LeminaSecret gyertyák ideális kezelésének 6 pontja:

 1. Válaszd ki kedvenc LeminaSecret gyertyá(i)dat webshopunkból.
 2. Az első égetéskor várd meg, amíg kialakul a viaszmedence! A gyertya minden további égetésekor várd meg, amíg a felső rétege illatos, folyékony viaszmedencévé alakul, mert így tudod a legkönnyebben kivenni a gyertyába rejtett ékszert és így tehetsz szert a legerősebb illatra.
 3. Égesd biztonságos módon! Tartsd be a gyertya alján feltüntetett biztonsági előírásokat!
 4. Rendszeresen vágd vissza a kanócot 0,3cm hosszúságúra!
 5. Amikor már nem érdemes… Ne égesd tovább a gyertyát, ha már csak körülbelül 2 cm vastagságú viasz maradt az üvegben.
 6. Távolítsd el a maradék viaszt az üvegből és használd fel a gyertyaüveget tárolásra vagy készíts belőle DIY dekorációt!

Kanócvágóval a tökéletes kanócért…

A gyertyák kanócának ápolásához érdemes kanócvágó eszközt használni, amely szép, egyenletes vágást biztosít és segítségükkel megfelelően karbantartható a kanóc, hovatovább kiváló kiegészítő ajándék egy LeminaSecret gyertya mellé.

A kanócvágó megfelelő használata 4 lépésben:

 1. Helyezd el úgy a kanócvágót, hogy az alja egy vonalba kerüljön a gyertya felületével.
 2. Döntsd meg visszafelé a kanócvágót, hogy a „könyökrésze” a gyertya felületére támaszkodjon.
 3. A megfelelő kanóchosszúság eléréshez a kanócvágónak 45 fokos szögben kell állnia. Ezzel megelőzhető a kanóc túl rövidre vágása, amiből kifolyólag a gyertya égése nem lenne megfelelő.
 4. Zárd össze a kanócvágó két szárát a kanóc levágásához. A meggyújtás előtt dobd ki a levágott kanócrészt.

Négy óránál hosszabb ideig ne égesd a LeminaSecret gyertyáit!

A hosszan tartó hatás érdekében javasoljuk, hogy négyórányi égetés után oltsd el a gyertyát és hagyd legalább két órán át hűlni. Ismételt égetés előtt ne felejtsd el visszavágni a kanócot!

Eddig használd az üveggyertyát!

Ha az üveggyertya alján már csak kb. 2 cm vastagságú viasz maradt, függeszd fel a gyertya használatát. A vékony viaszréteg miatt ugyanis felhevülhet az üveg alja és a felmelegedett üveggyertya kárt okozhat az alatta lévő felületekben. A fentieket szem előtt tartva nem csak a bútorok és különböző felületek épsége őrizhető meg, hanem a gyertyaüveg is, amelyet később felhasználhatsz tároláshoz vagy DIY dekorációhoz.

 

BIZTONSÁGI TIPPEK

A gyertyákat minden esetben huzatmentes helyen, más hőforrásoktól és éghető anyagoktól távol kell égetni. Ügyelj arra, hogy az égő gyertyákat ne érhessék el gyermekeid és háziállataid. Az égő gyertyákat soha ne hagyd felügyelet nélkül.

A biztonságos környezet három alapvető követelménye gyertyaégetés során:

 1. Az égő gyertyákat soha ne hagyj felügyelet nélkül!
 2. Tilos a gyertyákat olyan anyagon vagy olyan anyag közelében égetni, amely lángra kaphat.
 3. A gyertyákat tartsd távol gyermekeidtől és háziállataidtól!

A gyertyák égetésének helyes módja

Előkészületek

 • A meggyújtás előtt mindig vágd le a kanócot0,3 cm hosszúságúra. A tökéletes eredmény érdekében javasolt kanócvágó használata. A hosszú vagy meghajlott kanóc egyenetlen égést, csepegést és a láng ugrálását eredményezheti.
 • Mindig használj gyertyatartót, amelyet kifejezetten gyertyákkal való használatra terveztek.
 • A gyertyákat jól szellőző helyiségben égesd.
 • A gyertyát helyezd mindig stabil, hőálló felületre.
 • Mindig tartsd tisztán a viaszt, hogy ne legyenek benne levágott viaszdarabok, gyufák vagy egyéb szennyeződések.
 • Kerüld a huzatot, elszívókat és légáramlatokat.Ez segít megelőzni a gyors vagy egyenetlen égést, a kormolást és a túlzott csepegést.
 • Az égetési időt és a megfelelő használatot illetően kövesd a LeminaSecret ajánlásait.

Gyertyaégetés

 • Soha ne érintsd meg és ne helyezd átaz égő gyertyát. Soha ne mozdítsd meg az üveggyertyákat, amíg a viasz folyékony halmazállapotú.
 • Ne égesd le teljesen az aljáig a gyertyát.Biztonsági okokból függeszd fel a gyertya égetését, amikor már csak 2 cm vastagságú viasz maradt az alján.
 • Oltsd el a gyertyát, ha a gyertya lángja már túl nagy, vagy erőteljesen ugrálni kezd.Várd meg, amíg a gyertya kihűl, vágd le a kanócot, és ellenőrizd, hogy nem érzékelhető-e pl. nemkívánatos huzat.
 • Mindig tartsd szem előtt a gyertyákat.Soha ne hagyd felügyelet nélkül a gyertyádat!

A gyertya eloltása

 • A gyertya eloltásához használj gyertyakoppintót. Ez a legbiztonságosabb módja annak, hogy megakadályozzuk a kanóc füstölését és a forró viasz fröcsögését.
 • Soha ne használj vizet a gyertyák eloltásához.A víz a viasz fröcsögését okozhatja, és hatására eltörhet a gyertya üvege.
 • A szoba elhagyása előtt győződj meg arról, hogy a gyertya teljes mértékben kialudt, és már nem izzik a kanóc.
 • A gyertyát a teljes kihűléséig ne érintsd meg és ne helyezd át.
LeminaSecret

Lepd meg magad vagy szerettedet egy különleges LeminaSecret illatgyertyával. Minden gyertya belsejében egy meglepetés ékszert rejtettünk el, ami néhány óra égetést követően előbukkan az olvadt viaszban. Távolítsd el a védőfóliát és oszd meg élményeidet a közösségi médián!